Chat with us, powered by LiveChat

Osingot

Luotettavat ja pakolliset tiedot löytyvät yhtiön Investor Relations-sivulta.

Osingot ovat yrityksen voittojen jakamista. Osingon määrän ja maksupäivän määrittelee yritys itse. Yleensä jaetaan vain osa kokonaisvoitosta.

Osingon määrästä ja jakopäivistä päätetään kunkin yhtiön yhtiökokouksessa. Eurooppalaiset yhtiöt maksavat osinkoja yleensä vuosittain, kun taas yhdysvaltalaiset yhtiöt jakavat niitä yleensä neljännesvuosittain.

Osinkotyypit

Seuraavia osinkoja voidaan pitää yleisimpinä:

Käteisosinko

Käteisosinko on käteisvarojen jakamista osana yrityksen tulosta tai voittoa. Osingoista peritään vero, joka vähennetään osingonjaon yhteydessä. Nettomääräinen osinko kirjataan jälkikäteen tilille.

Osingon määrästä ja jakamisesta päätetään yleensä yhtiökokouksessa.

Osakkeina maksettava osinko

Osakkeena maksettava osinko on uusien osakkeiden tai niiden merkintäoikeuksien liikkeeseenlaskua. Tätä pidetään vaihtoehtona tavanomaiselle käteisosingolle.

Epäsäännöllinen osinko tai tuotonjako

Epäsäännöllinen osinko tai tuotonjako on satunnainen maksu käteisenä tai osakkeina, joka on yleensä seurausta kertaluonteisesta tapahtumasta. Yritykset jakavat näin epäsäännöllisiä voittoja tai erityisistä tapahtumista, kuten omaisuuden myynnistä tai spin off -järjestelyistä, saatavia tuloja.

Seuraa osinkoja

Tutustu osingonmaksuihin ja siihen, miten ne näkyvät eri järjestelmissä.

Huomiothan, että osingonmaksuihin liittyvät raportoinnit voivat olla alttiita raportointivirheille kaupankäyntijärjestelmissä (esimerkiksi, kun lähdeveroon tehdään takautuvasti korjauksia). Suosittelemme aina tarkistamaan tilisi tapahtumat tiliotteeltasi, jonka saat tilinhallinnan kautta.

LYNX+

Osinkojen käteismaksut löytyvät LYNX+in Sisääntulevat ja ulosmenevät kassavirrat -osiosta.

LYNX Trading mobiilisovellus

LYNX Trading mobiilisovellus näyttää osinkosaamiset Account-ikkunassa.

Trader Workstation

Osinkosaamiset näkyvät TWS:n Account-ikkunassa. Klikkaa TWS:n ylävalikosta kohtaa "Account" avataksesi Account-ikkunan.

 

Siirry kohtaan Market Value - Real FX Balance ja näet osinkosaamiset kohdassa Dvdnds Rcvbl.

 

Tilinhallinta

Jos haluat seurata saatuja osinkoja, osinkokertymien muutoksia ja yhtiötapahtumia, löydät kaiken tilinhallinnan kautta saatavalta tiliotteelta. Löydät vaiheittaiset ohjeet tiliotteen tarkasteluun täältä ja yksityiskohtaiset tiedot tiliotteen eri osioiden sisällöstä täältä.

Kaikki osinkoihin ja yhtiötapahtumiin liittyvät tiedotteet ja toimet tapahtuu tilinhallinnan joko tilinhallinnan viestikeskuksen ("Secure Message Center") Corporate Action-osion kautta tai Corporate Action Manager-työkalun kautta. Molemmat löydät tilinhallinnan kautta klikkaamalla ensin sivun oikeasta yläkulmasta Help?-kuvaketta ja valitsemalla Support Center.

Osakkeina maksettava osinko

Kun sinulle jaetaan osakkeina maksettava osinko, sinulla on mahdollisuus hankkia uusia osakkeita merkintäoikeuden kautta. Nämä merkintäoikeudet kirjataan suoraan salkkuusi. Voit tehdä merkintäoikeuteen liittyvän valinnan kirjautumalla tilinhallintaan. Kerromme tarkemmin tällä sivulla, miten tämä valinta voidaan suorittaa.

Kun osakkeina maksettava osinko maksetaan, löydät kaikki yksityiskohdat tiliotteeltasi kohdasta Corporate Actions. Tämä osakkeina maksettu osinko näkyy tietenkin myös omistamiesi osakkeiden määrän muutoksena.

 

Usein kysytyt kysymykset

Merkintäoikeuksien lunastaminen ja siten osakkeiden ostaminen on yleensä vapaaehtoinen toimenpide. Merkintäoikeuksien ehdoista voit yleensä lukea lisää joko tilinhallinnan viestintäkeskuksen ("Secure Message Center") tai Corporate Action Manager-työkalun kautta. Yleensä merkintäoikeudet raukeavat, jos niitä ei käytetä. Merkintäoikeuksien vanhentuminen ja niistä saatavat (mahdolliset) tuotot näkyvät tiliotteen Corporate Actions -osiossa.
Osingon tai voitonjaon tyypin määrittelee yritys itse. Joissakin tapauksissa voit valita käteisosingon ja osakeosingon välillä. Huomiothan, että oikeudellisista tai teknisistä syistä et voi osallistua kaikkiin pääomatoimenpiteisiin, kuten esimerkiksi pääomankorotuksiin.

Mikäli olet oikeutettu valinnaiseen osingonmaksuun, löydät vaiheittaiset ohjeet valintaan täältä.

Tarjouksen merkintäsuhde ilmoittaa, missä suhteessa oikeudet lunastetaan uusien osakkeiden saamiseksi. Suhde 10:1 tarkoittaa, että 10 merkintäoikeutta mahdollistaa yhden uuden osakkeen hankkimisen. Tiliotteesi Corporate Actions -osiossa näkyy sekä merkintäoikeuksien määrä että suhdeluku.
Suosittelemme aina tarkastelemaan osinkoihin liittyviä tietoja tilinhallinnasta tulostettavalta tiliotteelta. Yhtiötapahtumia koskevaan viestintään liittyen suosittelemme tarkastelemaan joko tilinhallinnan Corporate Action Manager-työkalua tai viestintäkeskuksen ("Secure Message Center") Corporate Action-osiota. Luotettavat ja pakolliset tiedot löytyvät yhtiön Investor Relations-sivulta.

Onko sinulla kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä. Meihin saa yhteyden arkisin 9.00–19.00 numerossa 09 4245 1439 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen info@lynxbroker.fi

Ota yhteyttä