Chat with us, powered by LiveChat

Mikä on yhdysvaltalainen talletustodistus (American Depositary Receipt, lyh. ADR)?

American depositary receipt (ADR) on yhdysvaltalaisen pankin liikkeeseen laskema todistus, joka edustaa tiettyä määrää ulkomaisen yhtiön osakkeita. Se on fyysinen todistus, joka todistaa American Depositary Shares (ADS) -osakkeiden omistuksen.

ADS (ns. talletusosake) on Yhdysvaltain dollarimääräinen omistusmuoto muussa kuin yhdysvaltalaisessa yhtiössä. ADS edustaa yhtiön ulkomaisia osakkeita, jotka ovat yleensä yhdysvaltalaisen pankin säilytyksessä.

ADR-todistuksella käydään kauppaa Yhdysvaltain pörssissä kuten millä tahansa paikallisella osakkeella. Se noteerataan Yhdysvaltain dollareina, samoin kuin sen osingot, jos ADR tarjoaa niitä.

ADR-todistukset voidaan muuntaa tavallisiksi osakkeiksi tilinhallinnan Corporate Action -osion kautta. Jos haluat selvittää, onko muuntaminen mahdollista, klikkaa tästä.

ADR:t tarjoavat ulkomaisille osakkeille listautumisen yhdelle markkina-alueelle, eli Yhdysvaltain markkinoille. Globaalit talletustodistukset (Global Depositary Receipts, GDR) antavat kuitenkin pääsyn kahdelle tai useammalle markkinalle (useimmiten Yhdysvaltain ja euroalueen markkinoille).

Mitä sinun on tiedettävä ADR:istä?

Sijoittajan kannalta ADR:t ovat tapa ostaa ulkomailla toimivien yritysten osakkeita, joita ei muuten olisi saatavilla.

Ulkomaiselle yritykselle ADR:t antavat mahdollisuuden houkutella amerikkalaisia sijoittajia ja pääomaa ilman, että tämän tarvitsee huolehtia listautumisesta Yhdysvaltain pörsseihin.

ADR:n omistaminen ei ole sama asia kuin itse osakkeen omistaminen. ADR on Yhdysvaltain dollarimääräinen todistus, joka seuraa kohde-etuutena olevan osakkeen hintaa.

Tämä todistus edustaa osakkeita suhteessa, joka on yleensä 1:1 (yksi ADR vastaa yhtä osaketta). Jotkut, mutta eivät kaikki ADR:t maksavat osinkoa.

Kaiken kaikkiaan ADR:n omistaminen ei ole sama kuin itse osakkeen omistaminen. ADR seuraa kuitenkin osakkeen hintaa ja tarjoaa sijoittajalle mahdollisuuden hajauttaa salkkuaan maantieteellisesti.

Sponsoroimattomat ADR:t

Sponsoroimattomien ADR:ien ("unsponsored ADRs") osalta ulkomaalainen yritys ei ole itse osallisena. Tämä tarkoittaa sitä, että uutisista ei välttämättä ole englanninkielistä versiota, eikä yhtiön tarvitse toimittaa Yhdysvaltain tilinpäätösstandardeihin perustuvia taloudellisia tuloksia. Tällaiset ADR:t eivät useinkaan ole likvidejä.

Sponsoroidut ADR:t (Taso 1)

Tason 1 ADR-todistuksilla käydään kauppaa pörssin ulkopuolella (OTC), mikä ei edellytä täydellistä SEC-rekisteröintiä eikä sitä, että yhtiö raportoi tuloksensa Yhdysvaltain tilinpäätösstandardien mukaisesti.

Sponsoroidut ADR:t (Taso 2 & 3 )

Tason 2 ja 3 ADR-todistuksilla voidaan käydä kauppaa Yhdysvaltain pörsseissä. Ulkomaisen yhtiön on rekisteröidyttävä SEC:hen, laadittava tilinpäätös Yhdysvaltojen tilinpäätösstandardien mukaisesti ja toimitettava raportteja säännöllisesti.

Kaikki, mitä sinun on hyvä tietää käydessäsi kauppaa ADR:illä LYNXin kautta

Miten saat selville, onko kyseessä tavallinen osake vai ADR LYNX+in kautta? 

  • Etsi tuotetta oikeassa yläkulmassa olevan kentän kautta symbolin, nimen tai ISIN-koodin avulla. 1
1
  • Paina enteriä ja näet tuotteen kuvauksessa maininnan "ADR" 2
2

Miten saat selville, onko kyseessä tavallinen osake vai ADR TWS:n kautta? 

  • Kirjoita etsimäsi tuotteen symboli tai ISIN-koodi seurantaluettelon riville ja paina enteriä.
  • Klikkaa tuotetta hiiren oikealla painikkeella ja valitse Description 1
1
  • Description-ikkunasta näet osaketyyppi-osiossa ADR:n 2 ja liikkeeseenlaskijamaan 3 tiedot.
3
2

Miten saat selville, onko kyseessä tavallinen osake vai ADR LYNX Trading mobiilisovelluksen kautta? 

  • Etsi tuotetta oikeassa yläkulmassa olevan kentän kautta symbolin tai ISIN-koodin avulla.
  • Paina hakupainiketta ja näet tuotteen kuvauksessa maininnan "ADR" 1.
1

Mikä on Pass-Thru-palkkio?

Tilinomistajien, joilla on avoimia positioita ADR-todistuksissa (American Depository Receipts), on syytä olla tietoisia siitä, että näistä arvopapereista veloitetaan säännöllisesti maksuja. Tätä palkkiota kutsutaan pass-through-palkkioksi, ja sen tarkoituksena on korvata pankkiasiamiehelle ADR:n säilytyspalveluiden tarjoaminen.

Näihin palveluihin kuuluvat muun muassa ADR:n kohde-etuutena olevien ulkomaisten osakkeiden inventointi sekä kaikkien rekisteröinti-, vaatimustenmukaisuus- ja kirjanpitopalvelujen hallinnointi.

Aiemmin pankkiasiamiehet pystyivät perimään nämä maksut vain vähentämällä ne ADR:n maksamasta osingosta. Koska kaikki ADR:t eivät maksa osinkoja säännöllisesti, pankit eivät ole voineet periä näitä maksuja kyseisiltä ADR:iltä.

Tämän seurauksena Depository Trust Company (DTC) sai vuonna 2009 SEC:n hyväksynnän veloittaa nämä säännölliset maksut pankkien asiamiesten puolesta sellaisten ADR:ien osalta, jotka eivät maksa säännöllisiä osinkoja.

Arvopaperikeskus (DTC) perii nämä palkkiot välittäjiltä, jotka ylläpitävät ADR-todisuksia asiakkaidensa puolesta. Näitä maksuja kutsutaan pass-through-palkkioiksi, koska tavoitteena on, että välittäjä siirtää nämä palkkiot asiakkailleen.

Jos sinulla on ADR-positio, josta maksetaan säännöllisesti osinkoa, edellä mainitut maksut vähennetään automaattisesti maksetusta osingosta (kuten ennenkin).

Jos sinulla on ADR-positio, joka ei maksa osinkoja, nämä pass-through-palkkiot veloitetaan suoraan arvo-osuustililtäsi. Voit tarkistaa veloitetut pass-through-palkkiot arvo-osuustiliäsi koskevasta tiliotteesta kohdasta Fees. Vaiheittaiset ohjeet tiliotteen tarkastelemiseen löydät täältä.

Osa ADR-talletustodistuksista voidaan muuntaa tavallisiksi osakkeiksi.

Kohde-etuutena olevien tavallisten osakkeiden haltijat voivat myös pyytää näiden osakkeiden muuntamista ADR:ksi.

Saat infoviestin tilinhallinnan kautta, mikäli muuntaminen on mahdollista. Alta löydät ohjeet, kuinka löydät Corporate Action-osion tilinhallinnan viestikeskuksen ("Message Center") kautta.

Jos ADR voidaan vaihtaa tavallisiksi osakkeiksi, löydät tämän Corporation Action Manager-työkalun kautta kohdasta "Conversions". Corporate Action Manager-työkalun löydät klikkaamalla Help?-kuvaketta tilinhallinnan oikeasta yläkulmasta ja valitsemalla Support Center. Seuraavalla sivulla valitse Corporate Action Manager ja löydät alla mainitun näkymän.

Jos sinulle ei ilmoiteta tilinhallinnan viestikeskuksen ("Message Center") Corporate Action-osiossa tai Corporate Action Manager-työkalun "Coversions"-osiossa, että ADR:t voidaan muuntaa, se tarkoittaa, että ADR:t eivät toistaiseksi ole muunnettavissa.

Huomiothan, että muuntamiseen voi liittyä kustannuksia. Niistä ilmoitetaan sinulle tapauskohtaisesti.

Otathan myös huomioon, että useimmissa tapauksissa näistä muuntamisista peritään kiinteä maksu (500 USD).

Usein kysyttyä

Ei,  ADR:ien tai kohde-etuutena olevien osakkeiden vähimmäisarvoa ei vaadita muuntamista varten.

Asiakkaat voivat ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse ja ilmoittaa, minkä ADR:n he haluavat muuntaa ja määrän. Vastaanotettuamme sähköpostiviestin pyydämme Interactive Brokersia selvittämään, mikäli kyseiset ADR:t on mahdollista muuntaa tavallisiksi osakkeiksi. Saatuamme vastauksen IB:ltä, otamme sinuun yhteyttä ja ilmoitamme sinulle, onko ADR:n muuntaminen mahdollista vai ei.

Kun valinta on toimitettu tilinhallinnan kautta, pyyntö välitetään käsittelyvirkailijalle. Vaikka monet pyynnöt saadaan valmiiksi 1-2 arkipäivän kuluessa, tämä on vain arvio, ja osa muuntamisista voi viedä enemmän aikaa, koska käsittely on riippuvainen eri alueilla toimivista kolmansista osapuolista. Kun uudet osakkeet on vastaanotettu, nämä jaetaan arvo-osuustilille.

Tämä ei ole mahdollista. Ainoastaan selvitetyt (settled) osakkeet voidaan toimittaa käsittelyasiamiehelle muuntamista varten.