Chat with us, powered by LiveChat

Toimeksiantojen voimassaoloajat

Toimeksiannon voimassaoloaika määrittää kuinka kauan toimeksianto on voimassa ennen kuin se peruutetaan. LYNXin kautta tarjotut kaupankäyntijärjestelmät tarjoavat useita eri voimassaoloaikoja. Käytettävissä olevien voimassaoloaikojen valinta riippuu toimeksiantotyypin, pörssin sekä sijoitustuotteen yhdistelmästä. Seuraavassa osiossa kerrotaan, mitä eri voimassaoloajat tarkoittavat.

Yleisimmät voimassaoloajat

DAY tarkoittaa päivän voimassaolevaa toimeksiantoa. Toimeksianto peruutetaan, ellei sitä ole toteutettu kaupankäyntipäivän loppuun mennessä.

GTC on lyhenne englanninkielisestä termistä Good Til Canceled, mikä tarkoittaa toistaiseksi voimassaolevaa toimeksiantoa. GTC-toimeksianto pysyy aktiivisena LYNX-kaupankäyntialustalla ja pörssissä, kunnes toimeksianto toteutetaan tai peruutetaan. GTC-toimeksiannot peruutetaan automaattisesti seuraavin ehdoin:

  • Jos tietyn arvopaperin Corporate Action johtaa osakkeiden jakamiseen;
  • Jos et kirjaudu LYNX-tilillesi 90 päivään;
  • Seuraavan kvartaalin lopussa. Jos esimerkiksi teit GTC-toimeksiannon 27. tammikuuta 2021, se peruutetaan automaattisesti vuoden 2021 toisen kvartaalin lopussa. Tässä erityistapauksessa tämä tapahtuu torstaina 30. kesäkuuta 2021. Jos kyseisen kvartaalin viimeinen päivä ei ole kaupankäyntipäivä, peruutus tapahtuu kvartaalin viimeisenä kaupankäyntipäivänä. Esimerkiksi jos kvartaalin viimeinen päivä on sunnuntai, GTC-toimeksiannot peruutetaan edellisenä perjantaina.
  • Oikaistuille toimeksiannoille annetaan uusi voimassaolopäivä seuraavan kvartaalin viimeisen päivän mukaan.

Yli yhden päivän voimassa olevia tilauksia ei oikaista osinkomaksuilla. Jos haluat päivittää toimeksiantoasi automaattisesti osinkopäivänä, harkitse GTD (Good Til Date) – tai GAT (Good After Time / Date) 1 -tilauksen tai näiden kahden yhdistelmän käyttöä.

Pörsseille, jotka eivät tue perinteisiä GTC-toimeksiantoja, GTC-toimeksiannot simuloidaan lähettämällä toimeksianto uudelleen joka kaupankäyntipäivä pörssin avaamisen yhteydessä.

GTD on lyhenne englanninkielisestä termistä Good Till Date. GTD-toimeksianto on voimassa, kunnes se toteutetaan tai pörssipäivän loppuun saakka viimeisenä voimassaolopäivänä. Jos valitset voimassaoloaikaksi GTD, voit määrittää sekä viimeisen käyttöpäivän että viimeisen käyttöajan. Voit käyttää tätä voimassaoloaikaa, jos esimerkiksi haluat ostaa RDSA:n osakkeita korkean osingon takia. Asetat toimeksiannolle voimassaoloajan, mutta jos se ei ole toteutunut 18. helmikuuta 2021 kello 17.29.55, haluat tilauksen peruutettavan, koska osingot maksetaan 19. helmikuuta 2021.

OPG tarkoittaa toimeksiannon tekemistä pörssin avaushinnalla. Voit käyttää OPG-voimassaoloaikaa Market On Open (MOO) -toimeksiannon tai Limit On Open (LOO) -toimeksiannon lähettämiseen. Voit lähettää oheiset toimeksiannot määrittelemäsi pörssin avaushinnalla, mikäli et halua lähettää toimeksiantoa SMART-reitityksellä. SMART-reititys on Interactive Brokers:in tarjoama reitityspalvelu, joka etsii parhaan kaupankäyntipaikan muun muassa hinnan ja kysynnän määrän perusteella.

IOC on lyhenne englanninkielisestä termistä immediate or cancel, mikä tarkoittaa että toimeksianto tehdään joko välittömästi tai perutaan. IOC-toimeksianto saattaa toteutua osittain. Osa, jota ei voida toteuttaa välittömästi toimeksiannon lähettämisen jälkeen, peruutetaan.

FOK tulee englanninkielisestä termistä Fill tai Kill. Jos koko toimeksiantoa ei voida toteuttaa välittömästi sen jälkeen, kun se on lähetetty pörssiin, koko toimeksianto peruutetaan. Voit käyttää tätä voimassaoloaikaa, jos näet hetkellisen mahdollisuuden markkinoilla, mutta haluat avata position vain, jos saat vähimmäismäärän osakkeita tai optioita. FOK-voimassaoloaika on suunniteltu varmistamaan, että sijoittajat saavat haluamansa määrän arvopapereita kerralla välittömästi toteutettavissa toimeksiannoissa. Jos koko toimeksiantoa ei voida täyttää välittömästi, kun se lähetetään pörssiin, järjestelmä peruuttaa toimeksiannon kokonaisuudessaan.

DTC on lyhenne englanninkielisestä termistä Day Til Canceled. DTC-toimeksianto on samanlainen kuin DAY-toimeksianto, mutta toisin kuin DAY-toimeksianto, joka peruutetaan päivän lopussa ja poistetaan kaupankäyntijärjestelmästÄ, DTC-toimeksianto deaktivoidaan päivän lopussa. Tämä tarkoittaa, että toimeksiannot peruutetaan pörssissä, mutta se pysyy kaupankäyntijärjestelmässäsi, jotta voit lähettää toimeksiannon myöhemmin uudelleen halutessasi.

Onko sinulla kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä. Meihin saa yhteyden arkisin 9.00–19.00 numerossa 09 4245 1439 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen info@lynxbroker.fi

Ota yhteyttä