Chat with us, powered by LiveChat

Vakuusvaatimukset optioille ja osakkeille

LYNXin kautta avattua arvo-osuustiliäsi säilytetään Interactive Brokersilla (”IB”). Arvo-osuustili on joko käteis- tai vakuudellinen limiittiluottotili. Interactive Brokers määrittelee vakuusvaatimukset. Näin ollen LYNX ei voi palveluntarjoajana vaikuttaa vakuusvaatimuksiin.

Huomautus: Kun käyt kauppaa vakuudellisella limiittiluotolla, IB voi lainata rahoitusvälineitäsi. Tähän ei tarvita nimenomaista lupaa.


Huomautus: IB:llä on oikeus poiketa vakiovakuusvaatimuksista poikkeustilanteissa. Vakuusvaatimukset voivat poiketa muun muassa salkun hajautuksen ja markkinaolosuhteiden mukaan.

Optiot

Lyhyt myyntioptiopositio edellyttää korkeintaan sen vakuuden, joka tarvitaan myynnin toteuttamiseksi. Oletetaan, että yrityksen A osake maksaa 100 dollaria. Jos osake edellyttää 50 % vakuutta, tarvitset 5 000 dollarin talletuksen ostaaksesi 100 osaketta. Sama vakuusvaatimus koskee myös pitkää myyntioptiopositiota.

Lyhyt osto-optiopositio ei edellytä vakuutta, jos option kirjoittaja voi kattaa position avoimella osakepositiolla. Jos lyhyt osto-optiopositio on kattamaton, kaupankäyntijärjestelmä laskee vakuusvaatimuksen salkun stressitestillä. Vakuusvaatimus on yhtä suuri kuin suurin mahdollinen tappio, joka stressitestissä syntyy. Lisätietoa vakuusvaatimuksen laskemisesta ja stressitestauksesta löydät täältä: Miten vakuusvaatimus lasketaan?

Kredit-korkoerosopimukset sisältävät korkeintaan molempien toteutushintojen välisen erotuksen kerrottuna kohde-etuuden määrällä, josta on vähennetty saatu preemio. Oletetaan, että ostat 100/95 “bull put spreadin” eli pitkän myyntioption korkoerosopimuksen. Toisin sanoen, myyt 100 dollarin arvoisen myyntioption ja ostat 95 dollarin arvoisen myyntioption. Oletataan, että vastaanotat lisäksi 2,5 dollarin preemion jokaista osaketta kohti eli yhteensä 250 dollaria. Silloin vakuusvaatimuslaskelma näyttää tältä:

5 (sopimusten välinen erotus) x 100 (kohde-etuutena olevat osakkeet) = 500.
500 (sopimusten arvo) – 250 (preemio) = 250.

Vakuusvaatimus on korkeintaan 250 dollaria kyseiselle positiolle.

Huomautus: IB:llä on oikeus vaatia korkeampia vakuusvaatimuksia sopimuksille, joilla on pitkä voimassaoloaika, likviditeettiriskin vuoksi.

Pitkät optiopositiot tai debet-korkoerosopimukset edelyttää vakuusvaatimuksena korkeintaan 100% maksetusta preemiosta.

Osakkeet

Osakkeiden, ETF:ien sekä muiden rahastojen vakuusvaatimus vaihtelee tyypillisesti 15 prosentista 100 prosenttiin position arvosta. Lyhyiden positioiden vakuusvaatimukset puolestaan vaihtelevat yleensä 30 prosentista 100 prosenttiin.